Nieco faktów dotyczących jagody kamczackiej sadzonki.

Lonicera caerulea, innymi słowy jagoda kamczacka to fenomenalnie odporny na niskie temperatury (aż do -45 °C) a dodatkowo susze. Krzew, hodowany przez wzgląd na swoje owoce. Sprowadzony został z północno-wschodniej Azji (Chińska Republika Ludowa, Syberia). W Polsce nazywana również jako wiciokrzew kamczacki. Hodowla tej długowiecznej rośliny, która zdoła rodzić także do 35 lat, jest raczej niezłożona. Lubią stanowisko słoneczne, glebę o łagodnie kwasowym pH. Trzeba użyźniać ją raz na dwa lata, a pędy przycinać co pięć.

Jagoda kamczacka sadzonki

Flance krzewu sięgają wysokości do 2 metrów. Białożółte kwiatostany kwitną od kwietnia. Owoce jagody kamczackiej posiadają długość około 2 – 3 cantymetrów, fioletową barwę i pokryte są osadem. Posiadają słodko-kwasowy posmak, są soczyste z wyjątkową cierpkawością. Owocowanie rozpoczyna się nieco wcześnie, bo aż od połowy maja. Plony są niezmiernie zdrowe, obfite w witaminy a dodatkowo substancje odżywcze oraz mają własności antyseptyczne, przeciwutleniacze oraz wspierają oczyścić organizm z toksykantów. Nadają się do robienia soków, marmolad, dżemów, ale dodatkowo do przygotowywania dań na słodko, placków, ciast czy ozdoby sorbetów, gdyż cudownie smakują na surowo. Wolno je suszyć oraz zamrażać.

Inne cechy to obniżanie ciśnienia tętniczego a także umacnianie naczyń krwionośnych. Przyspieszają dodatkowo przemianę materii. Napar z jagód jest wydajną metodą w walce z przeziębieniem a dodatkowo infekcjami gardła; przydają się także do przygotowania likierów czy wina. Tak samo wartościowe są liście a dodatkowo kwiaty loniceri caerulei, wywar z nich można traktować jako płukankę odkażającą.
Jagoda kamczacka sadzonki to obowiązkowa pozycja na spisie zakupów każdego sadownika, jakiemu na sercu spoczywa opieka o zdrowie własne i jego bliskich. Uprawa jagody kamczackiej w naszym państwie zyskuje na wziętości ze względu na nieduże wymagania rośliny, jej właściwości zdrowotne a dodatkowo przedwczesne owocowanie.